Warsztaty cukiernicze

Warsztaty cukiernicze

WARSZTATY CUKIERNICZE

Zapraszamy na warsztaty cukiernicze. Pełen kurs składa się z trzech modułów szkoleniowych.

Koszt jednego modułu – 800 zł

Po zakończeniu całego cyklu szkoleniowego istnieje możliwość zdawania egzaminu czeladniczego w zawodzie „Cukiernik”

Warsztaty przygotowywania Deserów

Zapewniamy:

materiały szkoleniowe, w tym receptury wykonywanych wypieków

produkty i narzędzia do zajęć praktycznych

profesjonalną kadrę instruktorów / wykładowców

przyjazną atmosferę w trakcie zajęć

zaświadczenie ukończenia warsztatów

Moduł I – 20 godzin zajęć praktycznych

Ciasta Klasyczne

  • Organizacja pracy w cukiernictwie
  • Surowce i dodatki do żywności stosowane w cukiernictwie, przechowywanie żywności
  • Technologie produkcji cukierniczej:
  • Ciasta kruche (jabłecznik, tarta)
  • Kruszonka
  • Ciasta drożdżowe (cynamonki, drożdżówki, pączki)
  • Ciasta piaskowe, proszkowe (baba wielkanocna)
  • Ciasta biszkoptowe i biszkoptowo – tłuszczowe (podkłady do tortów, rolada)
  • Bezy i ciasta bezowe (lizaki bezowe, podkłady do monoporcji, beza Pavlova)
  • Masy: makowa, sernikowa, owocowe (klasyczny sernik krakowski lub wiedeński)
  • Dodatki, zdobienie wyrobów cukierniczych

Moduł II – 20 godzin zajęć praktycznych

Monoporcje i desery bankietowe

  • Struktury deserowe: kremy, musy, pianki, lody, chipsy, trufle, czekolada, toffi i karmel, sosy, żelki
  • Mini cheesecakes
  • Ciasto parzone (ptysie, ptysie z kruszonką)
  • Ciasteczka z ciasta francuskiego
  • Ciasto waflowe
  • Tiramisu
  • Panna cotta
  • Monoporcje musowe: kawowe, czekoladowe, owocowe, waniliowe, karmelowe
  • Desery w pojemnikach, kieliszkach

Moduł III – 20 godzin zajęć praktycznych

Torty

  • Ciasto biszkoptowe
  • Masa biszkoptowa, kremy
  • Tynki do tortów
  • Dekorowanie tortu
Przejdź do treści