WARSZTATY CUKIERNICZE
Zapraszamy na warsztaty cukiernicze. Pełen kurs składa się z trzech modułów szkoleniowych.
Koszt jednego modułu – 800 zł
Po zakończeniu całego cyklu szkoleniowego istnieje możliwość zdawania egzaminu czeladniczego w zawodzie „Cukiernik”

Zapewniamy:
materiały szkoleniowe, w tym receptury wykonywanych wypieków
produkty i narzędzia do zajęć praktycznych
profesjonalną kadrę instruktorów / wykładowców
przyjazną atmosferę w trakcie zajęć
zaświadczenie ukończenia warsztatów
Moduł I – 20 godzin zajęć praktycznych
Ciasta Klasyczne
- Organizacja pracy w cukiernictwie
- Surowce i dodatki do żywności stosowane w cukiernictwie, przechowywanie żywności
- Technologie produkcji cukierniczej:
- Ciasta kruche (jabłecznik, tarta)
- Kruszonka
- Ciasta drożdżowe (cynamonki, drożdżówki, pączki)
- Ciasta piaskowe, proszkowe (baba wielkanocna)
- Ciasta biszkoptowe i biszkoptowo – tłuszczowe (podkłady do tortów, rolada)
- Bezy i ciasta bezowe (lizaki bezowe, podkłady do monoporcji, beza Pavlova)
- Masy: makowa, sernikowa, owocowe (klasyczny sernik krakowski lub wiedeński)
- Dodatki, zdobienie wyrobów cukierniczych
Moduł II – 20 godzin zajęć praktycznych
Monoporcje i desery bankietowe
- Struktury deserowe: kremy, musy, pianki, lody, chipsy, trufle, czekolada, toffi i karmel, sosy, żelki
- Mini cheesecakes
- Ciasto parzone (ptysie, ptysie z kruszonką)
- Ciasteczka z ciasta francuskiego
- Ciasto waflowe
- Tiramisu
- Panna cotta
- Monoporcje musowe: kawowe, czekoladowe, owocowe, waniliowe, karmelowe
- Desery w pojemnikach, kieliszkach
Moduł III – 20 godzin zajęć praktycznych
Torty
- Ciasto biszkoptowe
- Masa biszkoptowa, kremy
- Tynki do tortów
- Dekorowanie tortu