Szkolenia gastronomiczne

Sommelier


(kod zawodu: 513203)

Szkolenie obejmuje 24 godziny zajęć, w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne.

 

  1. Zawód sommelier
  2. Historia wina na świecie
  3. Fizjologia smaku
  4. Rodzaje win
  5. Najpopularniejsze regiony winiarskie
  6. Budowa winogrona, odmiany winorośli w Polsce, w Europie, na świecie
  7. Sposoby produkcji win – technologia produkcji win białych, czerwonych, różowych, musujących
  8. Nomenklatura winiarska
  9. Narzędzia, naczynia w pracy sommeliera, akcesoria do otwierania i podawania wina
  10. Rodzaje korków, zamknięć, butelek, beczek
  11. Podstawowe informacje z zakresu serwowania wina: typy i pojemności butelek, rodzaje zamknięć, temperatury podawania win,
  12. Dekantacja – przyczyny dekantacji, technika, wady wina,;
  13. Technikami degustacji win;
  14. Dobór wina do potraw, kolejność podawania wina w czasie kolacji, spotkań biznesowych, towarzyskich
  15. Analiza porównawcza i degustacja kilku rodzajów win – degustacja z wykorzystaniem tablic analizy degustacyjnej
  16. Zasady profesjonalnej obsługi klienta
  17. Reklamacje – przyczyny, sposoby konstruktywnego zakończenia procesu reklamacji

Koszt szkolenia – ustalany indywidualnie! Zapraszamy do kontaktu z nami!

Szkolenie gastronomiczne: Sommelier – kod zawodu: 513203

Sommelier


(kod zawodu: 513203)

Pobierz Ofertę!
Skip to content